Kostka malinowa na precelkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Paleta smaków: słodko, słono i kwaskowo. Wszystkie wzajemnie się przenikają tworząc delikatne i niebanalne ciasto. Wspaniała orzeźwiająca propozycja na wspomnienie minionego lata.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:



  • Spód z precelków:
    200 g pokruszonych precelków (1 i 3/4 szklanki)
    3/4 kostki rozpuszczonego masła
    3 łyżki cukru

    Biała masa:
    400 g serka naturalnego
    400 g jogurtu greckiego
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki żelatyny
    6 łyżek wody

    Wkładka malinowa:
    2 galaretki malinowe
    500 ml wrzątku
    300-400 g mrożonych malin

    Dekoracja:
    kilka całych precelków
    1-2 łyżki pokruszonych precelków
    kilka malin

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka malinowa na precelkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Precelki mieszamy z masłem i cukrem. Pieczemy 10 minut. 1. Precelki powinny być drobno pokruszone. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem i cukrem. Tak przygotowanym "ciastem" wykładamy spód kwadratowej formy o boku mniej więcej 20 cm. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 10 minut. Zostawiamy, aby wystygło.
  • Serek miksujemy z jogurtem, cukrem i ekstraktem z wanilii. 2. Naturalny serek oraz jogurt grecki ubijamy mikserem dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Dwie łyżki dodajemy do większej części masy. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ją na precelkowy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy mrożone maliny. 3. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy zamrożone maliny (im więcej tym lepiej). Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  • Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi precelkami. 4. Pozostałą żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła. Dodajemy do reszty masy i wylewamy na galaretkę. Wierz posypujemy pokruszonymi precelkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Ciasto kroimy w kostkę i dekorujemy malinami oraz całymi precelkami. 5. Pokrojone dekorujemy całymi precelkami i malinami. Możemy zrobić to również przed chłodzeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki Galaretka Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować