Bajkowe połączenie jasnego biszkoptu z malinami, bitą śmietaną i białą czekoladą. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje. Ciasto w smaku trochę tortowe. Serdecznie polecam!
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka w temperaturze pokojowej
150 g. mąki tortowej
150 g. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa malinowa:
3 galaretki malinowe
600 g. malin
1 litr wrzącej wody
Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
2.Masa malinowa: Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Maliny ułożyć na ostudzonym i nasączonym ponczem biszkopcie. Zalać tężejące galaretką i schłodzić do całkowitego stężenia.
3.Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan - fixem i cukrem pudrem. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać startą, białą czekoladą. Schłodzić. Smacznego!
Komentarze