Kostka malinowa

0 (0 ocen)

Bajkowe połączenie jasnego biszkoptu z malinami, bitą śmietaną i białą czekoladą. Wszystko idealnie się ze sobą komponuje. Ciasto w smaku trochę tortowe. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka w temperaturze pokojowej
    150 g. mąki tortowej
    150 g. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa malinowa:
    3 galaretki malinowe
    600 g. malin
    1 litr wrzącej wody

    Poncz:
    woda z sokiem z cytryny

    Dekoracja:
    500 ml. śmietany 30-36%
    1 śmietan – fix
    2 łyżki cukru pudru
    1 starta, biała czekolada

Kostka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Masa malinowa: Galaretki rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Maliny ułożyć na ostudzonym i nasączonym ponczem biszkopcie. Zalać tężejące galaretką i schłodzić do całkowitego stężenia.
  • 3. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan - fixem i cukrem pudrem. Bitą śmietanę wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać startą, białą czekoladą. Schłodzić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy