CIASTO KOSTKA MAFIJNA

  • wyświetlono: 919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Chyba wszyscy znają te kruche ciasteczka, przełożone waniliową oraz cytrynową masą, Ja przedstawiam mój autorski przepis, zresztą bardzo zbliżony do oryginału. Ciasteczka są chrupiące, więc nie nadają się do jedzenia łyżeczką, dopiero na 3 dzień robią się wilgotne od kremu.

Schowek0100000
  • 240min

Składniki

3 opakowania maślanych herbatników po 250 g (u mnie Bonitki z Biedronki)

MASA CYTRYNOWA:

2 jajka
11 dag cukru
2 cytryny
7 dag masła

MASA WANILIOWA:

1,5 szklanki mleka
6 łyżek cukru
0,5 opakowania cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy
1 żółtko
kostka masła 200 g

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO KOSTKA MAFIJNA

  • 1. WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ:

    Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości.
    Cytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć białej części. Wyciskamy sok.
    Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy również jajka, cukier oraz masło pokrojone na mniejsze części. Umieszczamy na garnku z gotującą wodą i za pomocą rózgi ubijamy na krem, który będzie wyglądać jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia.


    ROBIMY DRUGI KREM:

    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami. Do pozostałej części dodajemy budyń i dobrze roztrzepujemy. Wlewamy na wrzące mleko i ciągle mieszając gotujemy budyń. Wyłączamy ogień, dodajemy żółtko. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.

    SKŁADANIE CIASTA:

    Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.

    Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu ma być warstwa herbatników. Ciasto szczelnie owijamy i chowamy do lodówki na ok. 4-6 godzin. Po tym czasie ciastka łatwo się kroją, ale nadal są chrupiące. Smacznego :)

Porady

Krem cytrynowy jak i budyń możemy sobie przygotować dzień wcześniej. Możemy również wykorzystać mniejsze herbatniki, nasza kostka będzie wtedy ,,zgrabniejsza''.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa cytrynowaherbatnikiciasto bez pieczeniaciasto na herbatnikachmasa waniliowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

kostka budyniowa

Dodane przez: tatalia

Ciasto kostka budyniowa

doskonałe ciasto na urodziny albo...

Kostka kokosowa

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka kokosowa

Ciasto dosłownie na każdą okazję.

ciasto kostka cytrynowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto "kostka cytrynowa"

Ciasto bez pieczenia,na zimno.Bardzo...

Kostka straciatella

Dodane przez: dorota w

Ciasto Kostka straciatella

Delikatna, biszkoptowa kostka z...

Kostka malinowa

Dodane przez: juchab

Ciasto Kostka malinowa

Niezwykle puszysty i miękki biszkopt...

image-0j51094

Dodane przez: Marica738

Ciasto kostka rubika

Pyszne, efektowne ciacho, ale ostrzegam...