Ciasto Kostka lodowa

4.5 (160 ocen)

Delikatne , pyszne ciacho ....

Składniki:

  • BISZKOPT
    -jajka 2 sztuki
    -maka 1/2 szklanki
    -cukier 1/4 szklanki
    -proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    -mak 4 łyżki
    MASA SEROWA
    -serek mascarpone 30 dkg
    -cukier puder 4 łyżki
    -żelatyna 1 łyżeczka
    MASA GALARETKOWA
    -brzoskwinie 1 puszka
    -galaretka 1 sztuka
    -żelatyna 1 łyżka
    MASA ŚMIETANKOWA
    -śmietana 30 % 500 mililitrów
    cukier 4 łyżki
    -żelatyna 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak , wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.
    Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
  • 2. Serek wymieszać z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
  • 3. Rozsmarować serek na wystudzonym biszkopcie, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • 4. Brzoskwinie odcedzić na sitku. Sok przelać do garnka, dolać wodę, żeby było pół litra. Wsypać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Przestudzić galaretkę, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wystudzić.
  • 5. Wylać zimną galaretkę na serek, odstawić do lodówki na 60 minut.
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę.( żelatynę zalać małą ilością wody, jak napęcznieje, wstawić do mikrofali na chwilę żeby się rozpuściła ).
    Wyłożyć śmietanę na galaretkę, wygładzić. Wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować