Kostka kokosowa

0 (0 ocen)

Bardzo proste ciasteczka na jeden kęs.Uwielbiam je do popołudniowej kawki:)

Składniki:

  • 4 całe jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 łyżki miodu
    2,5 szklanki mąki
    20 dag margaryny
    Polewa czekoladowa:
    750 g cukru pudru
    90 g kakao
    70 g margaryny
    220 ml wrzącej wody
    duża paczka wiórków kokosowych

Kostka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22o6rss 1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym - miksować, aż jajka zrobią się prawie białe. Następnie dodać miód i margarynę, ponownie zmiksować, a na koniec dodać mąkę. Masę przelać do prostokątnej blachy, wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 25 minut w temperaturze 180'C(do suchego patyczka) Ciasto ostudzić i pokroić w małe kwadraty.

  • image-133ajma 2. Następnie każdą cząstkę maczamy w polewie czekoladowej
  • image-0gbn66w 3. i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  • 4. Polewa:
    Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać margarynę i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstałą polewę przez 2 - 3 minuty. Polewa powinna być dość rzadka

Porady

Kokosanki najlepsze są na drugi dzień, kiedy ciasto wchłonie w siebie polewę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy