Bardzo proste ciasteczka na jeden kęs.Uwielbiam je do popołudniowej kawki:)
Składniki:
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki miodu
2,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
Polewa czekoladowa:
750 g cukru pudru
90 g kakao
70 g margaryny
220 ml wrzącej wody
duża paczka wiórków kokosowych
Kostka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym - miksować, aż jajka zrobią się prawie białe. Następnie dodać miód i margarynę, ponownie zmiksować, a na koniec dodać mąkę. Masę przelać do prostokątnej blachy, wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 25 minut w temperaturze 180'C(do suchego patyczka) Ciasto ostudzić i pokroić w małe kwadraty.
2. Następnie każdą cząstkę maczamy w polewie czekoladowej
3. i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
4.Polewa:
Do miski wsypać cukier puder i kakao. Dodać margarynę i wrzącą wodę. Wymieszać na gładką masę. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać powstałą polewę przez 2 - 3 minuty. Polewa powinna być dość rzadka
Porady
Kokosanki najlepsze są na drugi dzień, kiedy ciasto wchłonie w siebie polewę.
Komentarze