czekolada + truskawki - nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka ( w temperaturze pokojowej)
100 g mąki pszennej tortowej
100 g drobnego cukru do wypieków
4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
Mus truskawkowy:
500 g truskawek
sok z 1/2 cytryny
60 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
300 ml śmietany 30-36 %
+
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
Ciasto kostka kakaowa z kremem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier cały czas miksując. Następnie powoli dodajemy żółtka, miksujemy. W osobnej misce mieszamy suche składniki i przesiewamy je do białek, dodajemy też startą gorzką czekoladę, delikatnie mieszamy szpatułką.
2.Biszkopt pieczemy około 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
3.Przygotowujemy masę truskawkową: w rondelku podgrzewamy truskawki, cukier i sok z cytryny, aż cukier się rozpuści. Miksujemy na puree.
4.Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, tak, aby żelatyna była cała zamoczona w wodzie. Podgrzewamy ją w kąpieli wodnej i dodajemy do truskawkowego puree. Dla pewności, że żelatyna się dobrze rozpuściła puree można jeszcze raz lekko podgrzać. Studzimy.
5.Kremówkę ubijamy na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do niej truskawkowe puree. Następnie wstawiamy na godzinę do lodówki do lekkiego stężenia.
6.Biszkopt przekładamy kremem i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze