Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym

  • wyświetlono: 286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciastko jest mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym smakiem masła orzechowego i delikatną nutą truskawkową. Czekolada wylewana jest na spód z herbatników, które nadają kostce chrupiącą konsystencję, tak lubianą i cenioną w pralinkach. Można podać indywidualnie lub z owocowym sorbetem,

EsmeraldaZeSmakiem
  • 150min

Składniki



SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm ; czas przygotowania 30 minut + czas oczekiwania 120 minut

Gotowane truskawki:

250 g truskawek
60 g cukru (3 łyżki)
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy




Spód:

200 g herbatników
170 g masła orzechowego
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy



Czekolada:

300 g gorzkiej czekolady
100 g masła
50 g masła orzechowego
1 łyżka śmietany 26%
gotowane truskawki
3 krople esencji orzechowej


Dodatkowo do dekoracji:
40 g masła orzechowego, rozpuszczonego
kilka kiści czerwonych porzeczek i listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym

  • 1. Gotowane truskawki

    Do rondelka wlać sok i cukier, dodać umyte i pokrojone truskawki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, żeby odparował nadmiar wody. Rozgotowane rozdrobnić blenderem.
  • 2. Spód:



    Wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Blaszkę wyłożyć pergaminem, równomiernie rozprowadzić ciastka, lekko ugniatając łyżką ich powierzchnię. Wstawić na 15 minut do zamrażalki.
  • 3. Czekolada i dekoracja



    W rondelku o podwójnym dnie rozpuścić czekoladę ze śmietaną, masłem i masłem orzechowym.
    Do rozpuszczonej dodać rozdrobnione, gotowane truskawki oraz esencję. Wylać na zimny spód z ciastek. Polać rozpuszczonym masłem orzechowym, za pomocą patyczka lub noża przeciąć jej powierzchnie i poukładać pojedyncze owoce porzeczki i listki mięty. Wstawić na dwie godziny do lodówki , żeby dobrze zastygła. Twardą pokroić w kostkę. Świetnie smakuje z owocowym sorbetem np. o smaku porzeczki, wiśni czy cytryny.
    Smacznego :)

Porady

Truskawki możemy zamienić na maliny lub porzeczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataTruskawkiczekoladabez_pieczeniahit_miesiącaczerwona_porzeczkamasło_orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Precelki z masłem orzechowym

Dodane przez: agatab

Precelki z masłem orzechowym

Takie precelki są doskonałe na...

Kostka brownie z kremem adwokatowym i bezami

Dodane przez: BARB

Kostka czekoladowa z kremem

Bardzo czekoladowe, wilgotne ciasto...

Babeczki z masłem orzechowym

Dodane przez: akrobatka22

Babeczki z masłem orzechowym

Delikatne i puszyste babeczki z...

piernik z masłem orzechowym

Dodane przez: iziona

Piernik z masłem orzechowym

Piernik na drożdzach z domowym...

Sernik z masłem orzechowym

Dodane przez: Goszka

Sernik z masłem orzechowym

Posmak masła orzechowego nie jest...

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Dodane przez: dagita

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Małe co nieco do kawy, bardzo orzechowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE