Kostka czekoladowo śmietnikowa z wiśniami „CZARNY LAS”

5 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Robię je bardzo często na różne okazje i zawsze wszystkim smakuje.
Delikatny kakaowy biszkopt przekładamy wiśniami i kremem czekoladowym na bazie dobrej gorzkiej czekolady oraz kremówki i mascarpone idealnie się komponuje.
Na wierzchu delikatna biała masa na bazie kremówki to połączenie idealne.
Ciasto jest pyszne i idealne na każdą okazję.
Ciasto warto przygotować dzień wcześniej i schłodzić kilka godzin w lodówce, aby całość miała czas się ze sobą przegryźć.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT: Forma o wymiarach 24×24 cm
    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
    • 5 dużych jajek,
    • 3/4 szklanki cukru,
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    • 1/2 szklanki mąki tortowej,
    • 1/4 szklanki kakao,
    • 30 g kostki do pieczenia Kasia,
    • szczypta soli,
    SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
    • 250 g serka mascarpone,
    • 200 g gorzkiej czekolady,
    • 4 łyżki cukru pudru
    SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
    • 450 ml śmietanki kremówki,
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 1/2 szklanki gorącej wody,
    DODATKOWO:
    • 300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika,
    • czekolada do dekoracji wierzchu,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Kostka czekoladowo śmietnikowa z wiśniami „czarny las” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z kakao. Dodajemy w kilku niewielkich porcjach do piany, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec łączymy z roztopionym i wystudzonym masłem, bardzo delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 170 C piekarnika na około 40 min. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Gotowy biszkopt studzimy i przekrawamy na dwie części.
    Krem czekoladowy:
    Gorzką czekoladę roztapiamy kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystudzenia, a następnie dobrze schładzamy. Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z dodatkiem cukru pudru, następnie łączymy z serkiem, aby powstała gęsta masa. Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy.
    Krem śmietanowy:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować