Ciasto Kostka czekoladowa z Grześkami

4.5 (193 ocen)

Bardzo smaczne choć proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem Grześków, czyli wafli z czekoladą.

Składniki:


  • BISZKOPT :
    4 jajka ( M )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    4 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok. 3/4 szk cukru

    MASA CZEKOLADOWA :
    700 ml mleka 3,2 %
    2 budynie czekoladowe ( 2 x 40 g )
    250 g margaryny Kasia
    2 wafle w czekoladzie Grześki ( duże 2 x 48 g )
    cukier do smaku

    ŚMIETANA :
    500 ml śmietany kremówki
    1 wafel w czekoladzie Grzesiek ( 48 g )
    cukier do smaku

    DODATKOWO :
    ok. 80 g czekolady deserowej
    woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka czekoladowa z grześkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
    Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
    Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić.
    Zimny przekroić na dwa blaty.
  • 2. MASA CZEKOLADOWA :
    W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
    W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
    Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
    Zakryć garnek i budyń wystudzić.
    Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
    Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
    Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
  • 3. ŚMIETANA :
    Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
    Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
    Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem.
    Ten także nasączyć.
    Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności.
    Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą.
    Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować