Kostka cytrynowo-krówkowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
żółtka udzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu olej. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
2.Krem cytrynowy:
1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny.
3.Krem toffi:
śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową.
4.Wykonanie ciasta:
biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Komentarze