Ciasto kostka chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do białek, miksujemy. Dodajemy mąkę. Biszkopt wlewamy do formy (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w 150℃. 2. Masa chałwowa: w osobnych naczyniach miksujemy chałwę i 0,3ml śmietany kremówki. Po zmiksowaniu oba składniki łączymy przy pomocy miksera. 3. Na masę chałwową układamy biszkopty nasączone w kawie rozpuszczalnej. 4. Resztę śmietanki miksuje wraz z cukrem pudrem, jeśli masa jest za słodka dodaje kilka kropel soku z cytryny. 5. Na wierzch kakao do dekoracji.
Porady
robiąc górną warstwę kremu można dodać czerwoną galaretkę wtedy masa zmieni kolor i będzie równie smacznie i pięknie wyglądało.
Komentarze