Kostka cappucino

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    * 3 jajka
    * szklanka mąki pszennej
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    * 3/4 szklanki cukru
    Masa budyniowa :
    * litr mleka
    * 3 budynie czekoladowe bez cukru
    * 6 łyżek cukru
    Masa cappuccino :
    * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml
    * 2 łyżki żelatyny
    * pół kubka cappuccino z ilości 10 łyżeczek kawy
    * łyżka cukru pudru

Kostka cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
    Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy.
    Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować.
    Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki.
    Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy