Kostka Bounty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kokos i czekolada, to nie może nie smakować!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    80 gramów cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    150 gramów mąki
    100 ml oleju rzepakowego
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem kokosowy:
    500 ml mleka
    150 gramów wiórków kokosowych
    100 gramów masła
    2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
    1 paczka budyniu waniliowego

    Polewa:
    80 gramów gorzkiej czekolady
    5 łyżek śmietanki 36 %
    Wiórki kokosowe

    Dodatkowo
    4 łyżki wody
    2 łyżki soki z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
    Szykuję ciasto. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier. Do piany dodaję partiami żółtka, cały czas mocno miksując. Na końcu dolewam olej i wanilię. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszam. Formę z wyjmowanym dnem, albo tortownicę wykładam papierem. Wylewam ciasto. Biszkopt piekę przez 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, do suchego patyczka. Studzę.
    Biszkopt następnie nasączam wodą z sokiem z cytryny.

    Czas na przygotowanie kremu. Do garnka wlewam 400 ml mleka i cukier. Wsypuję wiórki, masę podgrzewam aż zacznie się gotować. Wtedy dodaję masło, zmniejszam ogień i gotuję kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. W pozostałym mleku rozrabiam budyń, wlewam do kremu, gotuję 2 minuty. Ciepły krem wylewam na biszkopt. Odstawiam do ostudzenia.
    Roztapiam czekoladę razem ze śmietanką. Smaruję nią wierzch ciasta, posypuję wiórkami. Deser przechowuję w lodówce. Najlepszy jest po nocy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować