Kostka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
2.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę.Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. nie należy mieszać przy pomocy miksera.
3.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzango do 170 stopni i piec 40 minut ( do suchego patyczka)
4.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.
5.Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty
6.W rondlu rozpuścić na małym ogniu margarynę, dodać cukeir i mieszać, dodać mleko , cały czas mieszając dodać kakao. Gdy masa będzię gładka zdjąć ognia u położyć na podgrzewaczu
7.Wiórki kokosowe przesypać do głębokiego talerza.
8.Kostki biszkoptu polać ze wszystkich stron polewą i obficie obsypać wiórkami ze wszystkich stron.
Kostki układać na papierze do pieczenia posypanego wiórkami
Komentarze