Kostka bananowa z kajmakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt: blaszka 20x26 cm
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śmietanowy:
    200 ml śmietany kremówki,
    150 g serka typu Danio,
    2 łyżeczki żelatyny,
    ¼ szkl. wrzątku

    Krem toffi:
    150 ml śmietany kremówki,
    3 łyżki kajmaku,
    1 łyżeczka żelatyny,
    odrobina wrzątku

    Dodatkowo:
    2-3 banany,
    sok z cytryny,
    kakaowe herbatniki,
    masa krówkowa,
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Ciasto

Kostka bananowa z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

    Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie żelatynę.
    Krem toffi: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie żelatynę.

    Przełożenie ciasta: Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować