Kostka alpejska

4.5 (192 ocen)

Ciasto na specjalne okazje, bardzo słodkie i zarazem syte.

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa bezowa
    2 kostki masła
    600 g bezów z piekarni
    0,4 l ajerkoniaku/ advocata
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy biszkoptowej. Powoli mieszamy.
  • 2. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 30-40 min w 160-180 stopniach.
  • 3. Masa bezowa
    Powoli ucieramy 2 kostki masła,kiedy będzie utarte dodajemy powoli ajerkoniak, tak aby się masa nie zważyła. Bezy kruszymy na drobniejsze kawałki. Łączymy bezy z utartą masą ajerkoniakową po czym wykładamy na biszkopt.
  • 4. Dekorujemy tartą czekoladą bądź polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować