Kostka alpejska

0 (0 ocen)

  • 60 min

pychotka

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    2 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    1 mleczna czekolada

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Blachę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy.


  • 2. W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.
  • 3. Ciasto smarujemy masą krówkową, na nią wykładamy masę śmietanową i posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy