W tym autorskim przepisie chciałam zawrzeć jak najwięcej polskich smaków, gdyż tort był pieczony dla Panamo - Amerykanki, prowadzącej warsztaty kulinarne, na które przez ostatni rok uczęszczałam.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
SUCHE::
- cukier brązowy: 75 gramów
- burboński cukier waniliowy (jedna saszetka): 8 gramów
- mąka kartoflana (czubata): 1 łyżka
- cynamon,: 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia (organiczny): 0.5 łyżeczki
MOKRE::
- serek naturalny typu "quark" (zawartość tłuszczy zależy od Ciebie): 500 gramów
- jajka (duże, organiczne): 2 sztuki
SPóD::
- orzechy laskowe (zmielone): 120 gramów
- masło (w temperaturze pokojowej, czubate): 2 łyżki
- cukier brązowy (płaskie): 2 łyżki
- przyprawa korzenna do pierników: 1 łyżeczka
DODATKOWO::
- pomarańcza (duża, najlepiej bez pestek): 1 sztuka
Korzenny sernik z orzechami pachnący pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić jajka (prawie na biało) i wciąż ubijając, dodać cukier, ser, a na końcu, wszystkie pozostałe składniki. Zmniejszyć obroty, i jeszcze przez chwile ubijać.
2.Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Na dno położyć orzechowy spód, a opierając o pierścień tortownicy, przekrojone na pół plastry pomarańczy.
4.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.
5.Włożyć do rozgrzanego do 175°C piekarnika i piec przez 35 - 40 minut. Studzić w formie. Najlepiej smakuje dopiero następnego dnia.
Komentarze