U mnie święta bez sernika to nie święta :) Ten o korzennym aromacie i wspaniałym smaku bardzo smakował domownikom i gościom.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
125 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g miodu prawdziwego
50 g cukru pudru trzcinowego
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
1,20 kg twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
50 g masła
1/2 szklanki mleka
100 ml mleka skondensowanego zagęszczonego
7 jaj
Cynamonowa kruszonka:
15 dag mąki pszennej
50 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g cukru
Piernikowo cynamonowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na minimum 3 godziny do zamrażalnika.Dobrze schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki, lekko docisnąć dłonią.
2.Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę wsypać budyń, wlać mleko dodać masło i cukier waniliowy krótko zmiksować do połączenia aby nie napowietrzać dodatkowo masy, wylać na kruchy korzenny spód.
3.Cynamonowa kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta! Posypać sernik i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 20 minut po czym temperaturę zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 40 minut.Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Komentarze