Korzenny piernik staropolski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gdy mam wolny czas, lubię upiec coś pysznego. Często do przepisu staram się wtrącić swoje „trzy grosze” – ten przepis jest efektem takiego eksperymentu.

Składniki:

  • ● 1/2 kostki masła lub margaryny
    ● 1/2 słoika powideł
    ● 1 szklanka cukru
    ● 2 łyżki miodu
    ● 3 łyżeczki cynamonu
    ● 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1 szklanka mleka
    ● 2 jajka
    ● 2 szklanki mąki
    ● 2 płaskie łyżeczki sody

Korzenny piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, powidła,
    miód, cynamon, przyprawę do
    piernika, kakao i mleko zagotowujemy,
    a następnie studzimy.
    Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę
    wymieszaną z sodą i miksujemy.
  • 2. Ciasto wlewamy do keksówki
    lub tortownicy i pieczemy ok. 45
    minut w temperaturze 200 °C.

Porady

Ciasto możemy polać rozpuszczonymi w ciepłej kąpieli wodnej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy