Serowy krem z czekoladą w cieście dyniowym o korzennym smaku i zapachu. Ciekawe połaczenie smaku i zapachów.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma o śr. 24 cm
Składniki ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki musu z dyni(u mnie z dyni muscat z parowaru, zmiksowanej)
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
Szczypta soli do smaku
½ szklanki oleju
Tłuszcz do formy
Krem stracciatella:
1 kg sera z wiaderka
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki żelatyny
10 dag czekolady gorzkiej
½ szklanki mleka
4 paczki mini herbatników
Korzenny dyniowiec z kremem stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawą korzenną. Do masy jajecznej dodać mus dyniowy, olej, sól, wymieszać. Na koniec dodawać porcjami mąke ze składnikami, wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami ser, ucierać. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody by napęczniała. Następnie dodać gorące mleko, wymieszać by żelatyna się rozpuściła.
Schłodzoną czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do utartego kremu dodać 2 czubate łyżki startej czekolady, wymieszać. Potem dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Na dno tortownicy wyłożyć 1 plaster ciasta, ¾ kremu, przykryć drugim plastrem ciasta, docisnąć. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Obłożyć herbatnikami, spiąć formę tortownicy. Posypać wiórkami startej czekolady. Ciasto schłodzić.
Porady
1.do kremu można dodać cukier waniliowy. 2.zamiast czekolady można użyć posypkę czekoladową.
Komentarze