Korzenno brzoskwiniowa pierś z kurczaka z parowaru

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierś z kurczaka przygotowana na parze o nietypowym smaku – bo korzenne przyprawy i brzoskwinie. Na gorąco podane mięsko – to nietypowy obiad lub na zimno na kanapki.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 puszka brzoskwiń 850 g
    1 łyżka oleju bezzapachowego(u mnie olej rzepakowy)
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    Długie wykałaczki
    Przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, mielone goździki, cynamon(około 1 łyżki łącznie przypraw bez soli)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Korzenno brzoskwiniowa pierś z kurczaka z parowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso oczyścić, umyć, osuszyć(każdą część mięsa dobrze naciąć by móc włożyć ćwiartki brzoskwiń). Natrzeć solą i pieprzem do smaku oraz korzennymi przyprawami, skropić oliwą(w środku nacięcia też) i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie brzoskwinie osączyć z soku, 6 połówek brzoskwiń pociąć na ćwiartki. Mięso delikatnie rozbić, w środek włożyć brzoskwinie, spiąć wykałaczką. Ułożyć na tace do parowaru,delikatnie naciąć i gotować na parze ½ godziny. Z pozostałego soku i drobno pokrojonych brzoskwiń i mąki ziemniaczanej ugotować gęsty budyń. Mięso podawać na ciepło, można na zimno z brzoskwiniowym budyniem i ciemnym pieczywem.

Porady

1.by mięso nie było suche można go przed parowaniem skropić dodatkowo łyżką oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować