Korzenne muffinki z melasą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka wykonałam bez użycia cukru i jajek. Przepis jest bardzo prosty – zrobienie ciasta zajmuje 5 minut! Nie potrzebujemy do tego celu miksera – wystarczy trzepaczka „rózga”. Masło orzechowe dodaje ciastkom niebywałego posmaku. Całość jest wyśmienita.

  • 30 min

Składniki:

  • (ciastka - 16 szt):
    - 2 i 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 szklanki kakao,
    - 1 łyżka rozpuszczalnej kawy,
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    - szczypta soli,
    - szczypta cynamonu,
    - 1/4 szklanki miodu (polecam wieloowocowy),
    - 2 łyżki melasy,
    - 1 szklanka mleka,
    - 170 g jogurtu naturalnego gęstego,
    - 1/4 szklanki oleju,
    - 1 łyżka olejku waniliowego
    (polewa)
    - masło orzechowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Muffinki

Korzenne muffinki z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180°C.
  • 2. Szykujemy 2 miski na nasze produkty. Do jednej dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą, a do drugiej mokre.
  • 3. Na koniec łączymy ze sobą zawartość obu naczyń i delikatnie ją mieszamy.
  • 4. Ciasto wlewamy do papilotek i pieczemy przez około 25 minut.
  • 5. Polewa:

    Jeszcze ciepłe ciastka smarujemy masłem orzechowym (dzięki temu masło roztopi się na muffinkach i stworzy polewę).
  • 6. Wystudzone ciastka można pozbawić papilotek i śmiało skonsumować;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować