Korzenne ciasto ze śmietaną i musem gruszkowym

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pachnące piernikiem ciasto czekoladowe z nadzieniem bitej śmietany i lekko kwaskowego musu gruszkowego. Ciasto wykonane w kostkę, kolorowe i bardzo smaczne. Super dodatek do porannej kawy Ciasto sezonowe. Można go wykorzystać na stół świąteczny.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 22x32 cm
    Składniki ciasto:
    2 szklanki przesianej mąki tortowej(pojemność szklanki 200 ml)
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie korzennej przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka mleka o temp. pokojowej
    2 jajka
    3 łyżki powideł śliwkowych
    ½ kostki margaryny Palma
    Papier do pieczenia
    Składniki nadzienie:
    ½ l śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki pomarańczowe
    1 szklanka musu gruszkowego(pojemność szklanki 220 ml
    Do dekoracji:
    Polewa czekoladowa
    Wiórki gorzkiej czekolady
    Pokruszone ciasto
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Korzenne ciasto ze śmietaną i musem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao i sodą oraz przyprawą do piernika. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Do utartych jajek dodać składniki sypkie, powidła, mleko – wymieszać. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto pokroić na paski około 2 – 3 cm.
    Mus gruszkowy podgrzać, wsypać galaretkę, mieszać do rozpuszczenia się galaretki, przestudzić. Galaretkę – 1 rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, dodać przestudzoną galaretkę, wymieszać.
    W puste miejsce po cieście wlać śmietankę, wyrównać, posmarować paski śmietanki musem gruszkowym. Wyłożyć pozostałe paski ciasta na miejsce śmietanki i musu(ułożyć tak by brzeg stanowiło ciasto), wylać śmietankę, wyrównać, wylać pozostały mus, wyrównać. Ciasto schłodzić. Udekorować dowolnie – u mnie pokruszone ciasto, płynna czekolada i wiórki czekolady, ponownie schłodzić.

Porady

1, do nadzienia można dodać galaretkę o dowolnym smaku. 2 sodę do ciasta można rozpuścić w mleku i dodać do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować