Korzenne ciasto z pomarańczą

  • wyświetlono: 998 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne, pulchne, korzenne ciasto z pomarańczami. Na świąteczny stół w sam raz.

  • 60min

Składniki

Ciasto:
450 g mąki pszennej
6 jajek wiejskich
5 łyżek cukru
3 łyżki czubate miodu wielokwiatowego
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki płaskie ciemnego kakao
1 1/2 kostki masła lub margaryny
420 g obranej pomarańczy, ok 3 sztuk

Lukier:
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3- 4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Korzenne ciasto z pomarańczą

  • ucieranie masła z cukrem i żółtkami1. Przygotowanie ciasta:
    Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na pulchna masę. Możemy użyć miksera lub makutry.
  • składniki sypkie2. Składniki sypkie łączymy razem.
  • wlewanie miodu do ciasta3. Do utartych żółtek wlewamy miód.
  • składniki sypkie w ciecie4. Wsypujemy powoli składniki sypkie. Ucieramy.
  • ubita piana z białek5. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  • piana dodana do ciasta6. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek, przy pomocy łyżki.
  • pokrojone pomarańcze7. Pomarańcze obieramy, usuwamy pielinkę. Kroimy w kostkę i razem z powstałym sokiem dodajemy do ciasta.
  • pokrojone pomarańcze w cieście8. Delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • ciasto w formie- przed pieczeniem9. Formę 23x33, wykładamy pergaminem. Wylewamy równo ciasto.
  • upieczone ciasto korzenne z pomarańczą10. Pieczemy przez ok. 35 min. w temp. 170 stop. C.
    Wyłączamy piec, zostawiamy ciasto na chwilkę.
    Ciasto studzimy, wyjmujemy z blachy, ściągamy pergamin.
  • lukier na ciasto11. Wykonanie lukru:
    Wszystkie składniki rozcieramy szybko na gładką masę.
  • polukrowane ciasto korzenne12. Lukrujemy ciasto według uznania. Ładnie wygląda, kiedy spływa lukier z ciasta.
  • pokrojone ciasto korzenne z pomarańczą13. Kroimy na kwadraty, układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  • ciasto korzenne z pomarańczą14. Smacznego ;)

Porady

Składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy.
Ciasto jest długo świeże, jeśli zostanie.
Lukrem możemy polać esami- floresami lub posmarować lekko ciepłe lub zimne ciasto. Ładnie zastyga.
Ciasto jest puszyste, szybko znika. Smakuje dzieciom i dorosłym.
Smak, zapach pomarańczy, cynamonu- nie ma sobie równych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiecynamonpomarańczaciasto świąteczneboże narodzenietanie ciastosylwesterciasto korzennedekoracyjnemój przepismiód naturalnyaromatyczny wypiekciasto na uroczystości domoweciasto z lukrempulchny i miękki wypiekłatwe i szybkie wykonanieciasto z owocami egzotycznymiszybki i łatwy lukier na ciastokorzenne ciasto z pomarańczą

Komentarze

Podobne przepisy

Korzenne ciasto z gruszkami

Dodane przez: anik9

Ciasto korzenne z gruszkami

To najlepsze piernikowe ciasto...

Ciasto korzenne z musem jabłkowym

Dodane przez: alaaa

Ciasto korzenne z musem jabłkowym

Ciasto pachnące przyprawą korzenną...

Ciasto cytrynowo korzenne z jabłkami

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO CYTRYNOWO-KORZENNE Z JABŁKAMI

Ciasto bardzo smaczne, nie za słodkie...

Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Przepis znaleziony na blogu Pieczarka...

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Korzenne ciasto z marchewką i bakaliami

Korzenne wilgotne ciasto z bakaliami...

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne).

Dodane przez: Di bloguje

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

Ciasto jest niezwykle aromatyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE