Ciasto to propozycja dla fanów słodkich przysmaków z mocnym aromatem przypraw korzennych. Mocno wyczuwalne goździki i cynamon nadają piernikowi wyjątkowego smaku.
Korzenne ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Syrop do gruszek
Gruszki obrać, zostawić ogonki i pozbawić gniazd nasiennych. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, goździki, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać gruszki, doprowadzić do wrzenia
i gotować na małym ogniu około 20minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.
2.Ciasto piernikowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, olej oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut a następnie wystudzić ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze