Korzenne ciasto z gruszkami

0 (0 ocen)

Ciasto to propozycja dla fanów słodkich przysmaków z mocnym aromatem przypraw korzennych. Mocno wyczuwalne goździki i cynamon nadają piernikowi wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • Ciasto korzenne
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    130ml oleju
    130g śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    3 łyżeczki kakao
    1 łyżka miodu
    olej
    kasza manna

    Syrop do gotowania gruszek
    5 gruszek
    1 litr wody
    5 łyżek cukru
    1 laska cynamonu
    2 gwiazdki anyżu
    sok z cytryny
    3 goździki

    Dodatkowo
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Korzenne ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hw50mt 1. Syrop do gruszek
    Gruszki obrać, zostawić ogonki i pozbawić gniazd nasiennych. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, goździki, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać gruszki, doprowadzić do wrzenia
    i gotować na małym ogniu około 20minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.
  • image-02fqp0a 2. Ciasto piernikowe
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, olej oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut a następnie wystudzić ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować