Korzenne ciasto z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zadowoli każde podniebienie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg obranej dyni
    60 dkg mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    40 dkg cukru
    6 łyżeczek przyprawy do piernika
    30 dkg rodzynek
    Szczypta soli
    8 jajek
    40 dkg stopionego masła
    Skórka otarta z cytryny
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Masa:
    8 dkg cukru
    1 kostka margaryny
    1 cukier wanilinowy
    1/2 l. mleka
    1 łyżka (okopiasta) mąki pszennej
    1 łyżka (okopiasta) mąki ziemniaczanej

Korzenne ciasto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem, wymieszać ze stopionym masłem i sokiem z cytryny.
  • 3. Suche składniki połączyć. Połączyć z resztą składników, a na końcu dodać dynię. Upiec placek w formie (ok 23x38cm), pozostawić w piekarniku ok. 10 minut.
  • 4. Masa:
    Z mleka, mąki, cukru ugotować budyń, do gorącego dodać margarynę i rozetrzeć.
  • 5. Przekroić placek na pół i przełożyć ciepłą masą. Wsadzić w chłodne miejsce aby masa stężała.

Komentarze

Podobne przepisy