Delikatne ciasto z dodatkiem cukinii to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Jest lekkie i aromatyczne. Zamiast kakao dodałam zamiennik w postaci karobu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g startej cukinii ze skórką
2,5 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
1 szkl cukru
2 jajka
1/2 szkl oleju
2-3 łyżki karobu
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
szczypta soli
Korzenne ciasto z cukinią i karobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski wlewamy mleko, olej, jajka. Składniki dokładnie mieszamy z dobrze odciśniętą cukinią. W drugiej łączymy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, sól, karob oraz przyprawę do piernika. Mieszamy dolewając zawartość pierwszej miski. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze