Korzenne ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schłodzone składniki na krem umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut do otrzymania gęstego kremu.
Przygotowujemy średnie naczynie żaroodporne lub foremkę. Użyłam foremki o wymiarach 23x23cm.
Ciasteczka speculoos maczamy przez 1 sekundę w kawie i układamy na spodzie foremki tworząc pierwszą warstwę. Na ciasteczka wykładamy około 30% kremu i wyrównujemy. Następnie wykładamy 125g malin pokrojonych na pół. Układamy kolejną warstwę z ciasteczek korzennych namoczonych w kawie. Kolejno wykładamy warstwę kremu (około 30%) i kolejne 125g malin pokrojonych na pół. Na malinach układamy trzecią, ostatnią warstwę z ciasteczek namoczonych w kawie. Resztę kremu (40%) przekładamy do szprycy (lub rękawa) zakończonej końcówką okrągłą i wyciskamy na ciastka. Deser odstawiamy do lodówki na min. 4h. Po tym czasie wierzch deseru oprószamy kakao przez sitko i wykładamy resztę malin (125g).
Komentarze