Korzenne ciasto bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

To pyszny deser bez pieczenia w klimacie bożonarodzeniowym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • KREM:
    • 375g serka mascarpone,
    • 150g śmietany kremówki 36%,
    • 135g serka kremowego typu philadelphia,
    • 30g cukru pudru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 2 i ½ łyżeczki soku z cytryny,
    • 1/3 łyżeczki cynamonu,
    • DODATKOWO:
    • 300-350g ciasteczek korzennych speculoos,
    • 375g malin świeżych,
    • 150ml espresso,
    • Kakao do oprószenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Korzenne ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone składniki na krem umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut do otrzymania gęstego kremu.
    Przygotowujemy średnie naczynie żaroodporne lub foremkę. Użyłam foremki o wymiarach 23x23cm.
    Ciasteczka speculoos maczamy przez 1 sekundę w kawie i układamy na spodzie foremki tworząc pierwszą warstwę. Na ciasteczka wykładamy około 30% kremu i wyrównujemy. Następnie wykładamy 125g malin pokrojonych na pół. Układamy kolejną warstwę z ciasteczek korzennych namoczonych w kawie. Kolejno wykładamy warstwę kremu (około 30%) i kolejne 125g malin pokrojonych na pół. Na malinach układamy trzecią, ostatnią warstwę z ciasteczek namoczonych w kawie. Resztę kremu (40%) przekładamy do szprycy (lub rękawa) zakończonej końcówką okrągłą i wyciskamy na ciastka. Deser odstawiamy do lodówki na min. 4h. Po tym czasie wierzch deseru oprószamy kakao przez sitko i wykładamy resztę malin (125g).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować