Ciasteczka zrobione przy pomocy stempelków z wzorkiem renifera, doskonale sprawdzą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Korzenny smak doskonale wprawia w świąteczny nastrój, idealnie smakują ze szklanką mleka.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
125 g masła,
100 g cukru trzcinowego,
250 g mąki jaglanej,
2-3 łyżki mąki pszennej,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej,
2 łyżki mleka
Korzenne ciasteczka jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko a następnie pozostałe składniki. Ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką pszenną. Odciskamy stempelkiem wzór, wycinamy kółkiem ciastka, przekładamy na blachę. Pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
Komentarze