REKLAMA

Korzenne brownie z suszonymi śliwkami i suszoną żurawiną

wyświetlono: 35 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne, słodkie, wilgotne i mocno czekoladowe brownie pachnące korzennymi przyprawami z dodatkiem suszonych śliwek i suszonej żurawiny. Pyszny deser na zimowe dni.

opublikowany: 03.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 100 g czekolady gorzkiej
    2) 80 g czekolady mlecznej
    3) 200 g masła
    4) 3 jajka
    5) 260 g cukru
    6) 140 g mąki pszennej
    7) szczypta soli
    8) 2-3 łyżki przyprawy do grzańca
    9) 1 łyżka przyprawy do pierników
    10) ok. 100 g suszonych śliwek
    11) 5 łyżek suszonej żurawiny
    Polewa:
    1) 120 g masła
    2) 80 g cukru pudru
    3) 20 g kakao
    4) 4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    1) płatki migdałowe
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Jak zrobić Korzenne brownie z suszonymi śliwkami i suszoną żurawiną?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka przekładamy połamane czekolady, masło oraz cukier i podgrzewamy aż czekolada i masło rozpuszczą się. W trakcie podgrzewania mieszamy, żeby czekolada nie przypaliła się. Gdy czekolada będzie już rozpuszczona, odstawiamy masę do ostygnięcia.
  • 2. Do ostudzonej masy dodajemy przyprawę do grzańca, przyprawę do pierników, szczyptę soli oraz jajka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki oraz suszoną żurawinę i mieszamy.
  • 3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy (u mnie 15x25 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Przygotowujemy polewę czekoladową:
    1) Cukier puder mieszamy z kakao.
    2) W garnuszku, na wolnym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier puder z kakao i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wyłączamy palnik i dodajemy mleko i mieszamy (gdyby polewa się zwarzyła i rozwarstwiła się dodajemy po łyżce zimnego mleka i mieszamy aż osiągnie pożądaną konsystencję).
  • 5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  • 6. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Brownie z suszonymi śliwkami

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto pachnące aromatycznymi suszonymi śliwkami i orzechami.

kategoria: Ciasta do kawy Desery opublikowany: 02.03.2017 | wyświetlono: 1102 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: justi2401 DSC_3309

Brownie z żurawiną

Obłędnie czekoladowe ciasto, które poprawi humor nawet w najbardziej ponury dzień.

kategoria: Ciasta ciasto czekoladowe brownie Desery Ciasto opublikowany: 29.04.2017 | wyświetlono: 588 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Brownie bananowe z żurawiną

Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z bananami, smakuje rewelacyjnie.

kategoria: Ciasta brownie opublikowany: 21.09.2019 | wyświetlono: 510 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE