Korzenna szarlotka

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczne tradycyjne jesienne ciasto najlepsze z filiżanka dobrej herbatki.

Magster
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
5 żółtek 1 kostka masła
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 dużych jabłek
1-2 łyżek cukru
Woda
Sok z cytryny do skropienia

1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Cukier do posypania

Forma: tortownicy 20 cm/20 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Korzenna szarlotka

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować kulę zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Jabłka obrać, przełożyć do garnka podlać niewielką ilością wody dodać cukier delikatnie skropić sokiem z cytryny. Poddusić na wolnym ogniu tak aby jabłka były miękkie ale się nie rozpadały. Zestawić z ognia dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  • 3. Formę wyłożyć papierem no wysmarować tłuszczem. Na spód formy zetrzeć na tarku o dużych oczkach jedna połowę ciasta następnie zetrzeć drugą połowę. Pieczenie ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 4. Po wyschnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserszarlotkaciasto do kawyciasto z jabłkamijablkaciasto na jesienszarlotka z przyprawamiszarlotka jesiennaszarlotka Korzenna

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: luna19

Szarlotka

Taka najprostrza szarlotka

Szarlotka

Dodane przez: Wojty

Szarlotka

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

Szarlotka tradycyjna

Dodane przez: Tuptuś

Szarlotka

Szybki deser który każdego zachwyci!...

SZARLOTKA

Dodane przez: poezjasmaku

SZARLOTKA

SZARLOTKĘ MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ...

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE