Pasta jajeczna pachnąca aromatycznymi przyprawami korzennymi i świeżymi ziołami. Dodatkowo pieczone buraki i szczaw idealnie dopełniają smak potrawy. Wyśmienite smarowidło w kolorze purpury ucieszy i oko i podniebienie.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
150 g pieczonych, obranych buraków czerwonych
4 łyżki posiekanego szczawiu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka całych nasion kminku
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki mielonego cynamonu
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Korzenna pasta jajeczna z buraczkiem i zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ze skorupek jajka i buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Wsypać zieleninę, uprażony w suchym rondelku kminek oraz mielone korzenie. Całość dokładnie wymieszać z dodatkiem majonezu i przypraw do smaku.
Komentarze