Korzenna herbata ze cytrusowo-jabłkową nutą

5 (188 ocen)

  • 20 min

Idealna na chłodne dni. Wspaniale rozgrzewa, zachwyca cudownym aromatem korzennych przypraw i wspaniałym smakiem.

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 torebki czarnej herbaty,
    - 1 torebka herbaty malinowej lub ulubionej owocowej,
    - pomarańcza,
    - cytryna,
    - jabłko,
    - 2 gwiazdki anyżu,
    - 5 goździków,
    - łyżeczka cynamonu,
    - łyżka soku z cytryny,
    - 4-5 łyżek brązowego cukru.
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Korzenna herbata ze cytrusowo-jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Torebki herbaty włóż do garnka, zalej ok. 800 ml wrzącej wody, zaparz pod przykryciem 6 minut.
  • 2. Cytrynę i pomarańczę sparz. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
    Do rondla włóż goździki, gwiazdki anyżu, cynamon i skórkę pomarańczy, dodaj sok z pomarańczy oraz ok. 150 ml wody, gotuj razem ok. 5-6 minut (nie doprowadzając do wrzenia), wyjmij wszystkie przyprawy.
  • 3. Jabłko umyj, obierz, pokrój w plastry. Za pomocą foremki z każdego plastra wytnij gwiazdkę, skrop sokiem z cytryny. Resztę jabłka pokrój w kostkę, dodaj do naparu z przypraw, razem z zaparzoną herbatą, gotuj razem przez 10 minut, dosłódź do smaku.
  • 4. Do ogrzanych kubeczków włóż po plasterku sparzonej cytryny i gwiazdce jabłka, zalej gorącą herbatą, od razu podawaj.

Porady

W wersji dla dorosłych możesz dodać 1-2 łyżeczki rumu do każdej porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować