Galaretka z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Galaretka ma delikatny korzenny smak, ale z przypraw można zrezygnować i tak będzie pyszna.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czarna porzeczka: 2 litry
    - cukier: 4 szklanki
    - kora cynamonu: 2 sztuki
    - skórka otarta z cytryny: 1.5 łyżki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - goździki: 12 sztuk
    - gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Galaretka z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przebrać, opłukać, osuszyć. Następnie rozgnieść nieco tłuczkiem w dużym garnku i zagotować. Przetrzeć przez sito. Można przecierać krótko, wtedy galaretka będzie rzadsza i jaśniejsza lub dłużej, razem ze skórkami i pestkami, wtedy będzie ciemniejsza i gęstsza. Do miąższu dodać cukier i resztę składników, zagotować i trzymać na wolnym ogniu kilka minut. Wyjąć korę cynamonu (goździki można zostawić). Gorącą galaretkę nałożyć do małych, wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Porady

Z tej ilości owoców powinno wyjść ok. 8 słoiczków 150 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować