Korzenna biała czekolada na gorąco z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze.
3.Czekoladę przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną czekoladą. Gotowe! :)
Porady
Do korzennej białej czekolady idealnie pasują cynamonowe ciasteczka :)
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cynamonowe-kruche-ciasteczka
Komentarze