Sałatka z wędzonego łososia z burakiem, piertruszką i kuskusem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Wyśmienita sałatka, przyrządzona z pieczonych plastrów korzenia pietruszki i buraka, których słodkawy smak ciekawie przełamuje wędzony łosoś wraz z cytrynowym winegretem. Po dodaniu kuskus i udekorowaniu natką pietruszki otrzymujemy pełnowartościowe danie o oryginalnym smaku i niezwykłym wyglądzie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • SKŁADNKI PODSTAWOWE:
    - 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
    - 120 g plastró wędzonego na zimno łososia
    - 2 nieduże buraki

    SKŁADNK PODSTAWOWY ROBOCZY:
    - 3 pietruszki (korzeń + natka)

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka miodu płynnego
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z wędzonego łososia z burakiem, piertruszką i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  • 2. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 3. Obrane buraki kroimy na plasterki (ok. 3 mm), łączymy je z 2 łyżkami oleju oraz ziołami prowansalskimi, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 25-30 minut.
  • 4. Z obranymi i umytymi korzeniami pietruszki postępujemy podobnie jak z burakami. Kroimy je na plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm) łączymy z 2 łyżkami oleju, miodem oraz odrobiną soli, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pietruszkę pieczemy w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 20-25 minut.
  • 5. Plastry łososia wędzonego dzielimy na mniejsze kawałki.
  • 6. Kuskus łączmy dokładnie z dressingiem, następnie kolejno dodajemy plastry pietruszki i buraka, a w ostatniej kolejności delikatnie łączymy z połową ilości przygotowanego łososia. Zawartość garnuszka wykładamy na półmisek, układamy pozostałe kawałki łososia, a na koniec posypujemy natką pietruszki.

Porady

Na długość pieczenia korzenia pietruszki i buraka wpływa świeżość warzyw, grubość plastrów, ale również model piekarnika, dlatego najlepiej kontrolować czas pieczenia poprzez degustację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować