Sałatka z wędzonego łososia z burakiem, piertruszką i kuskusem

  • wyświetlono: 243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita sałatka, przyrządzona z pieczonych plastrów korzenia pietruszki i buraka, których słodkawy smak ciekawie przełamuje wędzony łosoś wraz z cytrynowym winegretem. Po dodaniu kuskus i udekorowaniu natką pietruszki otrzymujemy pełnowartościowe danie o oryginalnym smaku i niezwykłym wyglądzie.

Just a SALAD
  • 75min

Składniki

SKŁADNKI PODSTAWOWE:
- 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus
- 120 g plastró wędzonego na zimno łososia
- 2 nieduże buraki

SKŁADNK PODSTAWOWY ROBOCZY:
- 3 pietruszki (korzeń + natka)

SKŁADNIKI ROBOCZE:
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka z wędzonego łososia z burakiem, piertruszką i kuskusem

  • 1. Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  • 2. Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 3. Obrane buraki kroimy na plasterki (ok. 3 mm), łączymy je z 2 łyżkami oleju oraz ziołami prowansalskimi, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 25-30 minut.
  • 4. Z obranymi i umytymi korzeniami pietruszki postępujemy podobnie jak z burakami. Kroimy je na plastry jednakowej grubości (ok. 3 mm) łączymy z 2 łyżkami oleju, miodem oraz odrobiną soli, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pietruszkę pieczemy w temperaturze 190 stopni (pieczenie góra-dół) przez około 20-25 minut.
  • 5. Plastry łososia wędzonego dzielimy na mniejsze kawałki.
  • 6. Kuskus łączmy dokładnie z dressingiem, następnie kolejno dodajemy plastry pietruszki i buraka, a w ostatniej kolejności delikatnie łączymy z połową ilości przygotowanego łososia. Zawartość garnuszka wykładamy na półmisek, układamy pozostałe kawałki łososia, a na koniec posypujemy natką pietruszki.

Porady

Na długość pieczenia korzenia pietruszki i buraka wpływa świeżość warzyw, grubość plastrów, ale również model piekarnika, dlatego najlepiej kontrolować czas pieczenia poprzez degustację.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzukreatywne_gotowanie11

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z wędzonym łososiem i fetą

Dodane przez: edith

Sałatka z wędzonym łososiem i fetą

Pyszna i wiosenna sałatka. Na jej...

Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą

Dodane przez: ilka_86

Sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą

Wspaniała w smaku, sycąca, pyszna...

Sałatka z łososiem wędzonym

Dodane przez: diars

Sałatka z łososiem wędzonym

Pożywna sałatka dla smakoszy łososia,...

sałatka z łososiem

Dodane przez: agarybak76

Sałatka z wędzonym łososiem

Smaczna i bogata w witaminy sałatka...

Sałatka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sałatka z wędzonym łososiem i mozzarellą

Uwielbiam takie pyszne i lekkie...

smaczna sałatka z zielona fasolką

Dodane przez: EwaSidor

Sałatka z zielonej fasolki i wędzonego łososia

Smaczna lekka pełna witamin sałatka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE