Korniszony z miodem

4.43 (171 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz zrobiłam korniszony z miodem, wyszły super.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    koper
    chrzan
    ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy
    2 cebule
    2 marchewki
    liście laurowe
    Czosnek
    Zalewa:
    5 szklanek wody
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka octu 10%
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.43 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Korniszony z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Składniki zalewy zagotować, odstawić na 5 minut. Ogórki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Na dno każdego słoika ułożyć po kilka ziarenek pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego, liść laurowy, krążek cebuli, plasterki marchewki, liście chrzanu lub korzenia, ząbek czosnku oraz koper (ja do każdego słoika włożyłam 5 ziarenek pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego).Następnie ułożyć ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut.

Porady

Do zalewy można dodać szczyptę kurkumy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować