Korniszony

0 (0 ocen)

  • 60 min

niezastąpiony dodatek do dań mięsnych,kanapek lub jako samodzielna przekąska

  • 60 min

Składniki:

  • ogórki
    cebula
    marchew
    gorczyca
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    koper

Korniszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki 2,5 kg. dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, pokrajanej w piórka cebuli, koper .Do każdego słoika nałożyć po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, kilka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
    Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwint słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy