Uwielbiam pleśniowy ser - doskonale smakuje z winogronami,szynką i papryką,stąd pomysł na koreczki.Sprawdzają się na każdej imprezie!
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ser z niebieską pleśnią: 250 gramów
- papryka czerwona: 0.5 sztuki
- oliwki czarne drylowane: 4 sztuki
- winogrona białe: 8 sztuk
- polędwica wędzona/plasterki: 4 sztuki
- liście sałaty: 2 sztuki
Koreczki z pleśniowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Paprykę pokroić na kwadraty,polędwicę pokroić na kwadraty,winogrona umyc,cztery zostawic w całosci,a z kolejnych czterech pościnać 1/4częsć,by mogły stac i nie przewracały się.Umyć liście sałaty,wysuszyc i wyścielić nimi talerz.
2. Pleśniowy serek rozgnieść widelcem na papke,zwilżonymi rękami formowac kuleczki i układac je na desce.Na 4 wykałaczki nabijamy kolejno polędwicę,kulkę sera pleśniowego i oliwkę.Na kolejne 4 wbijamy papryke,kulkę sera i paprykę.Na kolejne 4 wbijamy ścięte winogrona,kuleczke sera pleśniowego i całe winogrona.Wykłądamy koreczki na liście sałaty.SMACZNEGO!!!
Komentarze