Zwykle chleb jest u podstawy koreczka, a ja oczywiście muszę zrobić coś po swojemu i chlebek włożyłam w środek:) Zaciekawieni? zapraszam:)
Składniki:
80 g fety półtłustej
50 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
25 g miksu szpinaku i jarmużu świeżego
Sól , pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
2 grubsze kromki chleba razowego- ok. 75 g
8 plastrów szynki konserwowej
5-6 rzodkiewek
15 g papryki czerwonej świeżej
Garść kiełków słonecznika
Liście szpinaku
Koreczki z pastą z fety i chlebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć fetę, rozetrzeć widelcem. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Szpinak i jarmuż drobniutko posiekać. Przełożyć do miski z serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Całość wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.
2.Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę w cienkie słupki. Każdą kromkę chleba pokroić na 4 słupki o szerokości około 1 cm.
Każdy plaster szynki posmarować pastą z fety.
3.Na jednym z krótszych boków ułożyć słupek chleba, dodać kawałek papryki i kiełki. Zrolować. Każdą roladkę rozkroić na pół. Na wykałaczkę nabić plaster rzodkiewki, następnie dać szynkę z fetą i znów rzodkiewkę, wykończyć liściem szpinaku. Smacznego!
Porady
Z podanych składników wychodzi 16 koreczków po około 24 kcal jedna sztuka.
Komentarze