Koreczki z chilli i czosnkiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, nie obierać i pokroić na koreczki. Posypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odsączamy z powstałego soku, posypujemy chilli,przeciśniętym czosnkiem i podgrzanym olejem. Mieszamy.
2.Kg cukru zagotować z octem. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki należy przycisnąć by nie wypływały.
3.Po 12 godzinach nasze ogórki będą pokryte sokiem i pięknie się skurczą.
4.Następnie koreczki wkładamy do słoików i zalewamy naszą zimną zalewą. Słoiczki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 5 min. W oryginalnym przepisie było bez pasteryzacji, ale ja nie ryzykuję. Trochę zalewy zostaje i szkoda było mi jej wylać więc zrobiłam jeszcze trzy słoiczki ogórków w plasterki i zalałam pozostałą zalewą. Też wyszły bardzo dobre i nic się nie zmarnowało.
Komentarze