Koreczki słoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Parówki przekrajamy w połowie lub 1/3 długości (w zależności od długości), wycinamy trąbę, zostawiając końcówkę jako główkę. Resztę parówek kroimy w grube plastry. Ogórki, część rzodkiewek, paprykę i pieczywo, ser kroimy w taki sposób aby powstały kawałki które można łatwo nadziać na wykałaczkę. Kilka rzodkiewek kroimy w cieniutkie plastry i ucinamy 1/3 plasterka, aby powstało ucho dla słonia. 1 oliwkę kroimy w drobniutką kosteczkę,do wykorzystania jako oczy słonia. Nacinamy główkę słonia po bokach tak, aby dało się włożyć plasterki rzodkiewki jako uszy, nad trąbą nakłuwamy otwory na oczy z kawałeczków oliwki. Nadziewamy naprzemiennie składniki (ogórek, papryka, rzodkiewka, ser, oliwki, pieczywo, kiełbaski) na wykałaczki w dowolnej kolejności. Na sam koniec nadziewamy główkę słonia.
Komentarze