Koreczki słoniki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Doskonałe jako przekąska na przyjęciach, imprezach, zwłaszcza dla dzieci. Można również wykorzystać na grillu i spróbować na ciepło.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • - parówki lub kiełbaski drobiowe
    - czarne oliwki
    - rzodkiewki
    - ogórek
    - ser żółty
    - pieczywo
    - papryka czerwona
    - patyczki do szaszłyków

Koreczki słoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parówki przekrajamy w połowie lub 1/3 długości (w zależności od długości), wycinamy trąbę, zostawiając końcówkę jako główkę. Resztę parówek kroimy w grube plastry. Ogórki, część rzodkiewek, paprykę i pieczywo, ser kroimy w taki sposób aby powstały kawałki które można łatwo nadziać na wykałaczkę. Kilka rzodkiewek kroimy w cieniutkie plastry i ucinamy 1/3 plasterka, aby powstało ucho dla słonia. 1 oliwkę kroimy w drobniutką kosteczkę,do wykorzystania jako oczy słonia. Nacinamy główkę słonia po bokach tak, aby dało się włożyć plasterki rzodkiewki jako uszy, nad trąbą nakłuwamy otwory na oczy z kawałeczków oliwki. Nadziewamy naprzemiennie składniki (ogórek, papryka, rzodkiewka, ser, oliwki, pieczywo, kiełbaski) na wykałaczki w dowolnej kolejności. Na sam koniec nadziewamy główkę słonia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy