Koraliki w miodzie

5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Deser z białą porzeczką zatopiona w miodowej galaretce

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (3 porcje)
    masa miodowa:
    200 g serka mascarpone
    150 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    galaretka miodowa:
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl wody do rozpuszczenia żelatyny (ok.70-80 ml)
    1/3 szkl miodu
    2/3 szkl gorącej wody do miodu
    dodatkowo:
    garść białej porzeczki
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koraliki w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa miodowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone ubijamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Przekładamy do pucharków do 1/2 wysokości.
    Na masie układamy umyte i osuszone białe porzeczki.
    galaretka miodowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody i lekko studzimy.
    Miód rozpuszczamy w 2/3 szkl ciepłej wody, a następnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
    Kiedy miodowo galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ją do pucharków na porzeczki.
    Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować