Kora orzechowa

0 (0 ocen)

Pyszny , szybki placek - super smak...wszystkich zachwyca i jest banalnie prosty

Składniki:

  • Ciasto:
    8 białek
    20 dag cukru
    3 żółtka
    10 dag orzechów siekanych
    10 dag orzechów mielonych
    10 dag kokosu
    10 dag rodzynek
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku

    Krem:
    1 puszka brzoskwiń + 3/4 szklanki wody

    3 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki pszennej
    5 żółtek

    11/2 kostki masła - ucieramy i dodajemy ugotowany, przestudzony budyń


    2 opakowania delicji - do środka kremu

    2 galaretki brzoskwiniowe + brzoskwinie pokrojone

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p7kq08 1. Ciasto:
    Ubić białka na sztywno, dodać cukier, później żółtka i resztę składników (orzechy, kokos, rodzynki, mąka i proszek). Upiec 2 placki. (35-40min w 175 stopni).

    Krem:
    Do soku z brzoskwini dodać wodę (3/4 szklanki wody i wymieszać), odlać część - jak do budyniu, resztę zagotować. Do odlanej wody dodać budyń, mąkę i żółtka, to wymieszać i wlać na gotujący sok z wodą. Gdy przestygnie utrzeć masło, dodać schłodzony budyń i ucierać. Na placek dać połowę kremu (w tę połowę poukładać delicje naponczowane w kawie lub alkoholu i krem z tej połówki), na to druga część placka i krem.
    Poukładać brzoskwinie (według uznania - ja daję całą puszkę)i zalać 2 galaretkami brzoskwiniowymi.

    Pycha
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

kora orzechowa

4.5 (144 ocen)

Kora orzechowa

Teodorka Moje ulubione ciasto. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować