Kora orzechowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    10 białek
    200 gram cukru
    4 żółtka
    100 gram orzechów włoskich mielonych
    100 gram orzechów włoskich siekanych
    100 gram kokosu
    100 gram rodzynek
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    sok z 1 puszki brzoskwiń
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    5 żółtek
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka wody
    300 gram masła
    Ponadto:
    2 opakowania delicji pomarańczowych
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 puszka odsączonych brzoskwiń
    1/2 szklanki wódki do nasączenia delicji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy bakalie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie to mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wylewamy do blachy (36x20). Każde ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok. 20-25 min.
  • 2. Krem: Sok z brzoskwiń i 1/4 szklanki wody wlewamy do garnka. Dodajemy 3 łyżki cukru i zagotowujemy. W 3/4 szklanki wody dokładnie rozprowadzamy 5 żółtek, 2 budynie śmietankowe i 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy do gotującego się soku cały czas energicznie mieszając. Zagotowujemy i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzony krem cały czas ucierając.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze części.
  • 4. Przełożenie: Na pierwsze ciasto bakaliowe wykładamy połowę kremu. Układamy ciastka delicje namoczone w wódce, lekko dociskamy. Wykładamy resztę masy, odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy cienko resztą kremu. Na wierzchu układamy brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

kora orzechowa

4.5 (144 ocen)

Kora orzechowa

Teodorka Moje ulubione ciasto. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować