Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy bakalie wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie to mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wylewamy do blachy (36x20). Każde ciasto pieczemy w 160 st.C przez ok. 20-25 min.
2.Krem: Sok z brzoskwiń i 1/4 szklanki wody wlewamy do garnka. Dodajemy 3 łyżki cukru i zagotowujemy. W 3/4 szklanki wody dokładnie rozprowadzamy 5 żółtek, 2 budynie śmietankowe i 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy do gotującego się soku cały czas energicznie mieszając. Zagotowujemy i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzony krem cały czas ucierając.
3.Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Brzoskwinie kroimy na mniejsze części.
4.Przełożenie: Na pierwsze ciasto bakaliowe wykładamy połowę kremu. Układamy ciastka delicje namoczone w wódce, lekko dociskamy. Wykładamy resztę masy, odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy cienko resztą kremu. Na wierzchu układamy brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Komentarze