Kopytka ziemniaczane z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kopytka z kaszą gryczaną są doskonałym dodatkiem do pieczeni z karkówki. Można je podać z sosem pieczeniowym czy grzybowym.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków, waga po obraniu, tj 5 szt
    1 torebka kaszy gryczanej
    1 średnia cebula
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    Mąka pszenna ( 1/4 masy razem z mąką ziemniaczaną)
    Sól i pieprz do smaku
    szczypta cukru i jarzynki
    Dodatkowo:
    Sos pieczeniowy tym razem z torebki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dodatki

Kopytka ziemniaczane z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos pieczeniowy wg zaleceń producenta, doprawiam go jeszcze szczyptą kawy rozpuszczalnej i dodaję 1 łyżeczkę słodkiej smietanki
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ze szczyptą cukru i jarzynki. Cukier sprawia że cebula się nie przypala .Wystudzić.
    Kaszę ugotować.
    Ziemniaki ugotować, po odlaniu wody zemleć w maszynce razem z cebulką i kaszą.
    Masę przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, sól i pieprz do smaku.
    Zarobić ciasto, gdy trzeba podsypać troszkę mąką, uformować wałek i kroić kopytka.
    Ugotować je w wodzie lekko osolonej z dodatkiem oleju.
    Od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty.
    Osączyć i podać z sosem pieczeniowym.
    Doskonale pasuje taki zestaw do pieczeni z karkówki.

Porady

Przepis mam od mojej koleżanki Bożeny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować