Kopytka z kaszą gryczaną są doskonałym dodatkiem do pieczeni z karkówki. Można je podać z sosem pieczeniowym czy grzybowym.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag ziemniaków, waga po obraniu, tj 5 szt
1 torebka kaszy gryczanej
1 średnia cebula
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Mąka pszenna ( 1/4 masy razem z mąką ziemniaczaną)
Sól i pieprz do smaku
szczypta cukru i jarzynki
Dodatkowo:
Sos pieczeniowy tym razem z torebki
Kopytka ziemniaczane z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos pieczeniowy wg zaleceń producenta, doprawiam go jeszcze szczyptą kawy rozpuszczalnej i dodaję 1 łyżeczkę słodkiej smietanki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ze szczyptą cukru i jarzynki. Cukier sprawia że cebula się nie przypala .Wystudzić.
Kaszę ugotować.
Ziemniaki ugotować, po odlaniu wody zemleć w maszynce razem z cebulką i kaszą.
Masę przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, sól i pieprz do smaku.
Zarobić ciasto, gdy trzeba podsypać troszkę mąką, uformować wałek i kroić kopytka.
Ugotować je w wodzie lekko osolonej z dodatkiem oleju.
Od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty.
Osączyć i podać z sosem pieczeniowym.
Doskonale pasuje taki zestaw do pieczeni z karkówki.
Komentarze