Kopytka ze skwarkami

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W szkole gastronomicznej nauczyłam się gotować. Teraz pracuję jako kelnerka.

Składniki:

  • ● 1 kg ugotowanych ziemniaków
    ● 50 dag mąki pszennej
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● kilka plastrów kiełbasy
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka ze skwarkami 1. Ciepłe ziemniaki przepuszczamy
    przez maszynkę
    lub praskę. Gdy całkiem
    ostygną, dodajemy jajka, mąkę
    i sól. Wyrabiamy gładką
    masę. Dzielimy na części.
  • Kopytka ze skwarkami 2. Na oprószonej mąką stolnicy
    z ziemniaczanej masy
    formujemy cienkie wałeczki.
    Ukośnie kroimy kluski.
  • 3. Kopytka wkładamy do dużej
    ilości osolonego wrzątku.
    Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia
    na powierzchnię.
    Odcedzamy.
  • 4. Kiełbasę kroimy w małą
    kostkę i podsmażamy na niewielkiej
    ilości oleju. Polewamy
    kopytka.

Porady

Kluski można także podawać polane stopionym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować