Kopytka z ziemniaków i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy, odlewamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy 2 szklanki mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki kurkumy (dzięki niej kopytka nabiorą fajnego żółtego koloru) i sól do smaku. Wszystko dobrze zagniatamy.
2.Z ciasta formujemy wałki i oprószamy mąką.
3.Tniemy na ukos małe kopytka wielkości około 4-5 cm.
4.Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię ok. 2-4 minuty.
5.Ugotowane kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Porady
Gotowe kopytka możemy polać śmietaną, jogurtem, sokiem owocowym lub posypać skwarkami i cebulką.
Komentarze