Kopytka z ziemniaków i twarogu

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

Mięciutkie, żółciutkie kopytka z ziemniaków i twarogu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    400 g twarogu
    2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z ziemniaków i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na kopytka w misce 1. Ziemniaki gotujemy, odlewamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy 2 szklanki mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki kurkumy (dzięki niej kopytka nabiorą fajnego żółtego koloru) i sól do smaku. Wszystko dobrze zagniatamy.
  • Uformowane wałki z ciasta 2. Z ciasta formujemy wałki i oprószamy mąką.
  • Ciasto pocięte na kopytka 3. Tniemy na ukos małe kopytka wielkości około 4-5 cm.
  • Kopytka w garnku 4. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię ok. 2-4 minuty.
  • Kopytka z ziemniaków i twarogu 5. Ugotowane kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Porady

Gotowe kopytka możemy polać śmietaną, jogurtem, sokiem owocowym lub posypać skwarkami i cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować