Kopytka z warzywami z sosem cebulowym od 16 m życia

0 (0 ocen)

Kopytka - jakże znane lecz niedoceniane , tak rzadko przez nas przygotowywane. Proponuję więc kopytka z warzywami : marchwią , fasolką szparagową, kalafiorem oraz bobem w sosie cebulowym. Takie danie możemy podać także naszym dzieciom od 16 m życia

Składniki:

  • Kopytka

    1 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 200 g mąki pszennej
    1 jajko

    Warzywa

    350 g bobu
    2 duże marchwie
    1/3 kalafiora
    100 g fasolki szparagowej

    Sos cebulowy

    1 i 1/2 dużej cebuli
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/3 łyżeczki pieprzu
    sól - według upodobań
    1/3 łyżeczki naturalnej przyprawy do rosołu
    1/3 łyżeczki "18 ziół ojca mateusza"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Sosy

Kopytka z warzywami z sosem cebulowym od 16 m życia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą delikatnie solimy i gotujemy do miękkości
  • 2. Ziemniaki odcedzamy, od razu przeciskamy przez praskę. Zostawiamy na ostygnięcia.
  • 3. Marchew obieramy, z fasolki ucinamy z oby dwóch stron końce, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki a bób opłukujemy.
  • 4. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 10 minut od momentu gotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą.
  • 5. Marchew kroimy w w dowolną kostkę, fasolkę na mniejsze kawałeczki, a kalafiora dzielimy na małe różyczki. Warzywa wrzucamy do parowaru i gotujemy na parze ok 30 minut
  • 6. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki. Wrzucamy na rozgrzane i roztopione masło. Szklimy Dodajemy wodę ( ok 400 ml) dodajemy przyprawy i gotujemy do momentu zagotowania się wody. Gdy to nastąpi zatrzepujemy sos mąką wymieszaną z wodą.
    Gotujemy 5 minut
  • image-0rn28vt 7. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąki. Mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy na blacie wysypanym mąką i wycinamy kopytka.
  • image-25594r6 8. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut od momentu wypłynięcia
  • 9. Kopytka wykłądamy na talerz, posypujemy warzywami i polewamy sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Fasolka szparagowa Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować